Grilování

Nejprodávanější

STEW Gulašový kotlík s topeništěm
 
2 499 Kč
(2 065 Kč bez DPH)
Detail
Opékač BBQ 37C, 275x280 / 580 mm, Cr + dřevo
 
97 Kč
(81 Kč bez DPH)
Detail
Rukavice BBQ A19175, bavlněná s podšívkou
 
107 Kč
(89 Kč bez DPH)
Detail
ACTIVA ANGULAR Gril na dřevěné uhlí
 
3 499 Kč
(2 892 Kč bez DPH)
Detail
ACTIVA PR. 43 CM Kotlový gril na drěvěné uhlí
 
799 Kč
(660 Kč bez DPH)
Detail
ACTIVA CHEOPS Plynový zahradní topidlo
 
11 999 Kč
(9 917 Kč bez DPH)
Detail
ACTIVIA Plynové zahradí topidlo
 
3 999 Kč
(3 305 Kč bez DPH)
Detail
ACTIVA VALENCIA Soudek, celolitinový gril
 
699 Kč
(578 Kč bez DPH)
Detail
ACTIVIA MADRID Přenosné ohniště
 
1 999 Kč
(1 652 Kč bez DPH)
Detail
Gril BBQ Sputnik, 31 cm
Gril BBQ Sputnik, 31 cm
Skladem
Kód: ST2211280
 
517 Kč
(431 Kč bez DPH)
Detail
32 položek celkem
STEW Gulašový kotlík s topeništěm
2 065 Kč bez DPH
2 499 Kč

Pohodové chvilky venku s přáteli nemusí být vždy jen o grilování. Více a více oblíbené se stávají oslavy, při kterých se připravují tzv....

Kód: 11275
Opékač BBQ 37C, 275x280 / 580 mm, Cr + dřevo
81 Kč bez DPH
97 Kč
Kód: ST2210974
Rukavice BBQ A19175, bavlněná s podšívkou
89 Kč bez DPH
107 Kč
Kód: ST313239
ACTIVA ANGULAR Gril na dřevěné uhlí
2 892 Kč bez DPH
3 499 Kč

Pokud jste příznivci grilování nad žhavými uhlíky, německá společnost Activa pro Vás přichystala skutečný XXL gril Angular, vhodný pro...

Kód: 11245A
ACTIVA PR. 43 CM Kotlový gril na drěvěné uhlí
660 Kč bez DPH
799 Kč

Pokud Vám stačí základní, ale dobře postavený gril, připravila pro Vás Activa nenáročný a snadno ovladatelný gril, díky kterému snadno...

Kód: 19340
ACTIVA CHEOPS Plynový zahradní topidlo
9 917 Kč bez DPH
11 999 Kč

Designové plynové zahradní topidlo od německé společnosti Activa nejenže úžasně vypadá, ale díky propracované technologii je i dokonale...

Kód: 13600
ACTIVIA Plynové zahradí topidlo
3 305 Kč bez DPH
3 999 Kč

Plynové zahradní topidlo od německé společnosti Activa se skvěle hodí pro dotvoření té správné atmosféry a tepelné pohody při grilování...

Kód: 13800
ACTIVA VALENCIA Soudek, celolitinový gril
578 Kč bez DPH
699 Kč

Valencia je ideální gril pro malé zahrádky, balkóny nebo terasy. Na rozdíl od levných napodobenin z plechu je celé tělo grilu vyrobeno z...

Kód: 10300
ACTIVIA MADRID Přenosné ohniště
1 652 Kč bez DPH
1 999 Kč

Oheň neodmyslitelně patří ke chvilkám pohody a posezení s přáteli. Oheň ve stylovém přenosném ohništi Madrid je nejenom zdroj příjemného...

Kód: 15000
Gril BBQ Sputnik, 31 cm
431 Kč bez DPH
517 Kč
Kód: ST2211280
Plachta BBQ, okrúhla, 70x80 cm
267 Kč bez DPH
320 Kč
Kód: ST2212134
Podpalovač PE-PO®, pevný, 60 podpálit, kostky
156 Kč bez DPH
187 Kč
Kód: ST2171179
Nahoru
Další produkty

Vůně grilovaného masa, zeleniny a dalších dobrot je sice lákavá, na začátku je však nutné dobře zvážit, jaký typ grilu, resp. zdroj tepla, si zvolit. Grilovat můžete na dřevěném uhlí nebo briketách, no jako palivo lze použít také plyn nebo elektřinu.

1 Grilovací klasika

Grily na dřevěné uhlí představují oblíbenou klasiku, která si své příznivce získává také díky charakteristické vůni, kterou pokrmům dodává kouř z grilu. Nejčastěji se vyrábějí z litiny nebo z černého plechu. Při výběru se určitě vyhněte grilem z podezřele lehkých a tenkých plechů, které se často rychle propálí a rozsypou. Přestože patří takové grily k cenově nejdostupnějším, kvalitní model nemusí být levná investice. Přidanou hodnotou je však dlouhá životnost, někdy i 15 let. Výhodou grilu na dřevěné uhlí je snadné použití - zařízení se snadno rozebírá, přenáší i skladuje. Značným omezením může být delší příprava grilu i samotných pokrmů, jakož i chybějící možnost regulace teploty (řešením může být gril s poklopem, jehož součástí je integrovaný teploměr).
 
2 Téměř kuchyňská pohoda

Obliba plynových grilů postupně roste i u nás. Namísto ohniska mají desku a jako palivo se používá propan-butan z láhve, jehož přívod se reguluje otočnými knoflíky, podobnými těm na kuchyňských sporácích a varných deskách. Mnozí jistě ocení zdravější přípravu jídel, v jejímž rámci se do něj neuvolní žádné škodlivé látky. Velkou výhodou je rychlé rozpálení desky, tedy i příprava jídla, resp. pohodlná regulace teploty prostřednictvím teploměru zabudovaného v poklopu.

V nabídce najdete různá řešení - od malých stolních grilů po rozložité zařízení s bohatou funkcionalitou. Domácnost, která často hostí větší partie nebo pořádá velké rodinné grilování, určitě ocení gril s prostornou grilovací plochou a třemi nebo čtyřmi samostatně ovládanými hořáky (v nabídce naleznete i modely se samostatným teploměrem pro každý hořák). Šikovným pomocníkem může být i boční hořák, který najde uplatnění například při přípravě omáček, nevýhodou je zase robustnější konstrukce s jistými prostorovými nároky.

Některé grily disponují až čtyřmi kolečky na snadnější manipulaci, nejednou i s brzdným systémem, což předchází možným nehodám.
 
3 Grilovačka i u jídelního stolu

Elektrické grily se vyrábějí především v stolové verzi, což umožňuje dopřát si šťavnaté grilované dobroty i během nepříznivého počasí či mimo sezónu přímo na jídelním stole ve vaší kuchyni. V exteriéru je jejich použití omezeno - jelikož vyžadují elektrickou přípojku, uplatnění proto nacházejí zejména na terasách rodinných domů či panelákových balkónech, kde grilování na dřevěném uhlí nepřichází v úvahu. K plusem takových grilů patří jejich kompaktnost (malé rozměry a nízká hmotnost), díky čemuž se snadno přemísťují i ​​skladují, nevýhodou může být menší plocha grilovacího roštu. Výhodou je (podobně jako v případě plynových zařízení) rychlé rozpálení a pohodlná regulace teploty. Zvláštní kategorii představují kontaktní Raclette grily, které umožňují grilování na dvou úrovních. V nabídce však najdete i elektrické barbecue klasickém stojanu (s kolečky i bez nich) určené do exteriéru.

Při výběru grilu zvažte i čas přípravy na grilování a jeho údržbu.

Zatímco plynový a elektrický gril jsou rozpálené okamžitě, příprava grilu trvá téměř hodinu.

JAK správně grilovat

S čistým grilem se pracuje lépe

Aby se jídlo na rošt nepřilepily, před grilováním ho vždy naolejujte. Litinový rošt by měl naolejovat i po použití, vyčištění a vychladnutí, čímž předejdete jeho rezivění. Vždy používejte neutrální olej (olivový může zanechat pachuť). Vhodné řešení představuje sprej na promazání roštu ze 100% přírodních přísad. Čištění grilu nezabere při častém používání více než 15 sekund. Zbytky jídla nebo popela v případě grilu na dřevěné uhlí odstraníte praktickou širokou kartáčkem se štětinami z nerezavějící oceli mnohem snazší, pokud je rošt ještě teplý. Když vychladne, zbytky ztvrdnou a bude to trvat déle. Jakmile gril i popel zcela vychladnou, můžete jej vyprázdnit.
 
Poklop není na ozdobu

Poklop grilu není jen dekorativní prvek, resp. ochrana proti dešti, ale také výborný pomocník při přípravě mnoha jídel. Grilování se sklopeným poklopem a otevřenými průduchy umožňuje regulovat proudění vzduchu, díky čemuž teplo uvnitř rovnoměrně cirkuluje. Tímto způsobem máte nad teplotou úplnou kontrolu a zaručeně se vyhnete připálení. Díky poklopu můžete připravovat i větší kusy masa, například celé kuře. Na grilu můžete péct pizzu nebo udit - díky tomu, že teplota i vlhkost se udržuje uvnitř, jídlo se griluje rychleji a zároveň zůstává šťavnaté.
 
Sledujte teplotu

Sledování teploty je důležité hlavně při masových pokrmech. Při grilování steaků se používá teplota kolem 210 - 220 ° C a více, proto se vyplatí investovat do grilu, na kterém víte teplotu nastavit a sledovat. Při elektrických a plynových grilů je to jednodušší, při dřevěném uhlí třeba použít více paliva a pořádně ho rozpálit (dobrou pomůckou může být i zapalovací komín). Pokud si nejste jisti stupněm propečení, pomoci si můžete teploměrem se sondou, který dokáže měřit teplotu až ve čtyřech různých pokrmech současně.

Při grilování steaků se vyplatí pořídit si litinové rošty.

Dokáží se zahřát na velmi vysokou teplotu a na mase vytvoří efektní mřížku.

Příprava steaku medium rare vyžaduje teplotu 60 až 65 ° C.

Pokud si chcete pochutnat na propečení kuřeti, mělo by mít zevnitř alespoň 85 ° C